top of page

 

 

In 710 wordt de Arabieren gevraagd om tussenbeide te komen in een twist onder de Visigoten. In 711 slaagt Tarik ibn Zijad erin om, met hulp van Berbertroepen, een heel stuk te veroveren. Binnen tien jaar is enkel het noorden, Asturië, nog in handen van de Visigoten. De Moren herdoopten "Andalusië" tot Al-Andalus.

 

In 756 roept de Arabische leider Abd al-Rahman I, naar eigen zeggen een telg uit de zes jaar eerder ten val gekomen dynastie der Omajjaden, zichzelf uit tot emir van het onafhankelijke emiraat van Córdoba. In 785 begon men met de bouw van de Mezquita in Córdoba, een grote moskee.

 

Abd al-Rahmān III roept in 929 het onafhankelijk kalifaat Córdoba uit. De Moren, zoals de Arabische heersers van Andalusië gewoonlijk worden genoemd, waren nu op het toppunt van hun macht en Córdoba werd een cultureel centrum en de grootste stad van Europa na Constantinopel. Langzaam kwam het rijk in verval en splitste zich in Moorse ministaatjes, de taifas, zorgden voor de definitieve aftakeling van het kalifaat. Dit kalifaat eindigde in 1031.

 

EEN VLEUGJE GESCHIEDENIS ALS SMAAKMAKER

Vanaf dat ogenblik zien de minder machtige christelijke staatjes in het noorden van het Iberisch Schiereiland hun kans schoon om Moorse gebieden te heroveren in de Reconquista. Zo boekte koning Alfons VI van Castilië in 1085 een belangrijke overwinning bij Toledo, wat als het startschot van de Reconquista gezien wordt. Deze bereikt Andalusië met een overwinning in 1212. De Almohaden, een Marokkaanse dynastie die de macht in Andalusië had overgenomen, werd toen verslagen in de Slag bij Las Navas de Tolosa.

 

Córdoba wordt heroverd in 1236. De Moren, meer bepaald de Nasridendynastie, compenseren hun tanende macht met prachtige bouwwerken, zoals het Alhambra in Granada, waarvan de bouw begon in 1238. In 1248 werd echter Sevilla heroverd door Ferdinand III. Zelfs de christelijke burgeroorlog van Pedro I tegen Hendrik II van Trastámara verandert niet veel.

 

Als Castilië en Aragon in 1479 verenigd worden door het huwelijk van de Reyes Católicos, Ferdinand van Aragón en Isabella van Castilië, is het kalf helemaal verdronken voor de Moren. In 1492 wordt de laatste Moorse vesting, het Koninkrijk Granada, met de hoofdstad Granada, veroverd op de Moor Boabdil. Hiermee kwam een einde aan bijna acht eeuwen Moors Andalusië.

 

 

De streek staat bekend omwille van de vele kunstenaars die er vertoefden. Zowel schilders, dichters als bekende Spaanse regisseurs. Het ademt al eeuwen alleen maar kunst. 

 

Málaga is een echte cultuurstad met vele indrukwekkende monumenten en belangrijke musea die u tijdens uw vakantie in Spanje kunt bezoeken.

Het Picasso museum bijvoorbeeld tentoonstelt het belangrijkste werk van Pablo Picasso, de beroemde schilder die in Málaga geboren is en een van de belangrijkste schilders was in de 19e eeuw.

Ander musea zijn het Centro de Arte Contemporaneo, ofwel het museum voor hedendaagse kunst en het Landelijk Luchtvaart en Vliegtuig museum.

Daarnaast zijn er de vele eeuwenoude monumenten, zoals de kathedraal van Málaga , het Alcazaba en het Romeinse theater, het Gibralfaro kasteel of niet te vergeten het geboortehuis van Pablo Ruiz Picasso.

In het centrum van Málaga vind je alles wat je wil, maar denk aan de Spaanse gewoonte om een siësta te houden. Winkels zijn open tot 13.00 uur ’s middags, en sluiten dan weer tot 17.00 uur. Heel vreemd om overdag overal gesloten winkels te zien, maar ’s avonds komen de winkelstraten weer tot leven. Winkels in Málaga blijven open tot 20.00 uur.

 

De belangrijkste winkelstraat van  Málaga is de Calle Marqués de Larios. Echt plezierig om te winkelen is het natuurlijk in de kleinere winkeltjes, daar liggen de koopjes voor het rapen. Vooral kleren zijn hier erg goedkoop, al lijkt iedereen bij dezelfde fabrikant in te kopen. Veel variatie is er niet.  Málaga staat bekend om zijn keramiek. Ideaal wanneer je nog een mooi souvenir nodig hebt voor het thuisfront! 

 

Vlakbij de luchthaven van Málaga heb je Plaza Mayor. Het lijkt van buitenaf gezien bijna op een kazerne, maar binnenin tref je een authentiek winkeldorp aan. Tientallen boetiekjes die open zijn tot 22.00 uur, restaurants naar ieders smaak, een bowlingzaal, cinemacomplex en zelfs een fitnesscentrum. Naast een groot winkelcentrum is dit dus ook een populaire plek om uit te gaan. Vanaf 20.00 uur ’s avonds staan de auto’s aan te schuiven om de parking op te kunnen, dus je komt best iets vroeger.

 

Nerja is de hoofdstad van de streek Axarquia in de provincie Malaga en ligt aan de Costa del Sol in Spanje. Er zijn vele leuke winkelstraatjes met allerlei kleine souvenirswinkeltjes, talloze cafe's, restaurants en tapas gelegenheden waardoor het er altijd gezellig druk is. Een van de meest bekende punten in Nerja is het "Balcon de Europa", een mooie boulevard, omzoomd door prachtige palmen en een uitzichtpunt vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de zee en de grillige kust. Nerja is verder bekend van de "Cuevas de Nerja".

 

De grotten van Nerja

De grotten van Nerja (las cuevas de Nerja) zijn een historisch monument, en bevinden zich op slechts 3 kilometer van het centrum. De prachtige grot met zijn wonderlijk gevormde stalagmieten en stalagtieten zijn absoluut een bezoek waard. Vanwege de prachtige akoestiek wordt hier jaarlijks in juli een groot dans- en muziekfestival georganiseerd.

 

Granàda 

Ligt aan de voet van de Sierra Nevada , een gebergte in de regio Andalusië. Het is een populaire toeristische bestemming met het meest zuidelijke skigebied in Europa. Behalve zonnebaden en zwemmen kun je in deze streek dus ook aan wintersport doen!

In de stad bevindt zich één van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol met overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. Plan ook zeker een bezoekje aan de oude stadskern. Verder staat Granada bekend om haar prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en het bijbehorend nachtleven. 

 

Frigiliana

Bestaat uit pittoreske smalle, kronkelige straatjes, met decoratieve geplaveide straatjes. Het is één van de best bewaard gebleven Moorse plaatsjes van heel Andalusië en het stamt uit 1767. Het ligt op een heuvel (veel klimwerk dus) en het kleine oude centrum met z’n schilderachtige straatjes is prachtig gerenoveerd. Ondanks dat het dorpje best veel toeristen trekt, lijkt de tijd hier te hebben stilgestaan. Op het dorpspleintje verzamelen zich iedere avond alle oude mannen en de zwart geklede vrouwen om dagelijks samen naar de kerk te gaan. Wandel door de smalle straatjes en ga op zoek naar de leuke barretjes, restaurantjes en winkeltjes die dit magische dorpje te bieden heeft... 

CULTUUR IN EEN NOTEDOP

bottom of page